Arkiv

Ulv! Ulv!

En speider kjenner naturen, og verner om den!

Vi fikk også se et elgkadaver

Nå har førerpatruljen i Rjukan speidergruppe vært på ulvesporing på et hemmelig sted i Norge. Det var en tur som var i regi av foreningen Våre Rovdyr, de har en årlig tur for 30 deltakere hvorav vi la beslag på 10 plasser.

Det var en fantastisk tur, med Norges dyktigste sporere som guider. De kunne fortelle oss masse om adferden til dyrene etter å tolke sporene. Vi har sett  ferskt elg-kadaver som ulven har spist, ulvespor, bæsj, urin både som markering og fra andre enn alfa-dyrene, luktet, fått med oss en pelsdott, funnet ulvehi….Enormt trivelig og lærerikt.

Det er mye sterke følelser knyttet til dette med ulv, og vi måtte ha vakter ved bilene. Ellers risikerte vi å komme tilbake til flate dekk og riper i lakken.

Vi lærte at det er viktig å gå på «bakspor» -det vil si at man går motsatt vei av det ulven har gått. Fordi ellers stresser man ulven, og man får ikke se sporene av naturlig adferd. Man får allikevel ikke se ulven, den stikker så fort den kan. Men får man på bakspor, får man se hva ulven har gjort: spor etter lek, hvile og jakt….

Og får man øye på for eksempel et elg-kadaver skal man ikke gå helt bort til det, for da vil ikke ulven komme tilbake og spise resten. Da må det ta et nytt dyr, og det er jo ressurs-sløsing. Kadavered som vi fant, var riktignok ferskt, men det var spist helt opp, så det var greit å gå bort til.

Helgen før ble en ulv skutt ulovlig i Rendalen. Dette er dessverre ganske vanlig, men blir ikke etterforsket. En uheldig konsekvens er at det er de erfarne, gamle alfa-hannene som blir skutt. Og det er de som er forsiktige og kunne lært hvalpene at de må holde seg unna mennesker. Dermed får vi ulv som ikke lærer at mennesker er farlige, og de tasser dermed rundt i boligområder og sprer frykt blant mennesker.

En spennende tur, og vi har gjort noen løselige avtaler om å få til dette for peffer/asser i hele kretsen neste år 🙂  Men da kun for speidere.

Med vennlig hilsen

Jørgen Sando

Troppsleder

RSG

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>